måndag 22 juni 2015

Att vila sig i form

Nu är det mindre än tre dygn kvar till start. Fotrally verkar ha en tendens att uppta deltagarnas medvetande som ingen annan idrottstävling. Ju närmare start desto mer tunnelseende och fokuserade (alternativt ofokuserade) tycks vi som ska gå tills vi stupar bli.

De senaste dagarna har jag dock lyckats hålla tankarna borta från tävlingen många timmar i sträck. Min plan har hela tiden varit att dryga veckan innan start dra ner på träningen betydligt. Det senaste halvåret har jag styrketränat ungefär tre gånger och kört fem till sex konditionspass per vecka plus gått mer eller mindre långa promenader nästan dagligen. Sedan en vecka tillbaka har jag inte tränat alls utan istället byggt väggar hemma i lägenheten. Det har inneburit lite tunga lyft men ingen konditionsträning att tala om. Vi får se om det blir ett vinnande koncept eller om jag kommer gå in i väggen.

De tankar som ändå har handlat om Fotrally har rört sömnen. Då tävlingen startar på en ur sömnsynpunkt knasig tid - klockan nio på kvällen - finns det nog många olika taktiker om hur en startar med så mycket vila i kroppen som möjligt. Just nu håller jag på att bryta ett av mina knep: att lägga mig tidigt alla kvällar under dagarna innan start. Jag har en tendens att vakna tidigt oavsett hur sent jag går och lägger mig, så ju tidigare sänggång desto mer sömn.

Jag har testat några nätter att lägga mig mellan ett och två på natten för att se om jag kan vakna senare och komma till start med ganska få vakna timmar i ryggsäcken. Jag har ändå vaknat runt åtta på morgonen så den taktiken kommer jag skippa. Nu blir fokus att lägga mig tidigt (från och med i morgon som sagt) och sova så länge jag kan för att under torsdagseftermiddagen försöka ta en tupplur. Jag tvivlar på att jag kommer lyckas somna (det gjorde jag inte förra året), men det blir väl åtminstone ett par timmars vila timmarna innan start.

Så är mitt lag Avanti! Framåt! äntligen fulltaligt med #196 Tusse - en ärrad gammal husockupant - som femte hjulet. Vi får väl se om vi bildar kedja och skanderar slagord under marschen runt Mälaren...

1 kommentar: