måndag 17 mars 2014

Att träna inför något som inte har ett slut

Att förbereda mig inför Fotrally liknar ingenting annat jag har gjort. Ett marathonlopp är ju något som pågår en begränsad tid (runt fyra timmar för egen del), så det är ganska enkelt, om än jobbigt, att förbereda mig inför ett sådant lopp. Ska jag springa fyra timmar under ett marathon är det ganska bra att få ihop några pass på uppemot tre timmar utöver alla kortare pass. Men Fotrally tar ju liksom aldrig slut. Det är väldigt svårt att få till träning för något som aldrig tar slut. Tiden räcker liksom inte till...


Så det gäller att vara kreativ när det finns andra saker i livet än träning. Idag fick jag en sådan möjlighet. Jag har jobbat helg och skulle egentligen sluta kl. 11, men jag skulle också på möte inne i stan med ett gäng miljösamordnare mellan kl. 13-16. Vad passade då bättre än att byta tre timmar? Vips slutade jag kl. 8 och hade fyra timmars promenad framför mig.


För att se hur långt jag skulle komma använde jag Eniros Rita & Mät-funktion och kom fram till att det var 24,14 kilometer till Södertälje Hamn. Jag räknade ut att om jag gick med en hastighet av 6 kilometer i timmen skulle jag precis hinna med pendeln in till stan. Om avståndet nu stämde...
Jag tog det säkra före det osäkra och gick lite snabbare. När jag kom fram diffade avståndet mellan beräknad sträcka och min gps med bara 60 meter och jag hade några minuter till godo innan tåget gick. En perfekt beräkning i sin enkelhehet.
Jag längtar ändå att få till några riktigt långa gångpass och dessutom testa hur det är att gå när jag är trött. En plan jag har är att vaka sista natten ett helgpass på jobbet och gå några mil på det. Andra tips på långa träningsupplägg i vardagen mottages tacksamt. 

2 kommentarer:

  1. det du gör är helt rätt. det handlar bara om att få till det ofta/länge nog. där finns inga knep, bara "egentid" som fylls med träning.knepet skulle välvi så fall vara att inte ha familj el andra engagemang som konkurrerar. då ökar ju kravet på kreativitet rejält. Annars, är du ledig så träna.
    det du INTE kan göra är att förekomma smärta/trötthet. Den kommer för alla. bra träning gör bara att den kommer senare och varar längre dvs plågorna under loppet ökar sannolikt ju mer du tränar.

    SvaraRadera
  2. Det sista var ju uppmuntrande: träna mer så får du lida mer...

    SvaraRadera