lördag 30 maj 2015

Energi och vätska under Fotrallyt

Så här en knapp månad innan Fotrally går av stapeln har jag äntligen kommit upp i någorlunda distans under mina gångpass. I går gick jag drygt 37 kilometer på drygt sju timmar i ett tempo något snabbare än Fotrallys fem kilometer i timmen och i måndags gick jag i fyra och en halv timme. Mitt rehabtränande ben har under båda dessa promenader reagerat mindre än förväntat, så det ser ljust ut.

Födointaget under mina två promenader varierade kraftigt. I måndags åt jag ett par matlådor och igår hade jag en fastedag och klarade mig på en och en halv liter vatten. Fasta är inget jag rekommenderar under Fotrally, men det finns de som gått långt på enbart vatten. Även om det kändes som att jag hade för lite vatten med mig kan det vara bra att tänka på att inte få i sig för mycket vätska och drabbas av hyponatremi. Mage och tarm kan inte ta upp mer än en liter vätska per timme och redan det är en alldeles för stor mängd under ett så pass lågintensivt arrangemang som Fotrally. Beroende på väderlek skulle jag gissa att en halvliter vatten och annan vätska per timme är maxintaget.

Jag hoppas att organisationen för årets Rally kan tillhandahålla en stadig tillgång till vatten. Jag har ingen lust att gå omkring med ett par liter vatten på ryggen, men det hade sannerligen behövts på småvägarna i Sörmland förra året.

Mina matlådor i måndags innehöll sallad, havre och gryta. Under förra årets Fotrally hade jag bland annat mysli och sojamjölk. Eftersom jag behöver både burk och sked till båda dessa rätter är det besvärlig mat att äta på gående fot. I år kommer jag satsa på mat jag kan hålla i en hand. Jag tänkte mig bananer, frukt- och nötbars, piroger och pizzabullar.

Frukt- och nötbars gör jag genom att mixa olika nötter tills de börjar olja sig och sedan tillsätta lite torkad frukt med både högt och lågt GI, till exempel dadlar och aprikos, och mixa lite till. Sedan plattar jag ut massan och delar upp i lagom bitar. Smakar ljuvligt och innehåller massor av energitäta nyttigheter.

Pizzabullar och piroger bakar jag några dagar innan start och fryser in. Innan jag beger mig till Sjöhistoriska packar jag mina frysta bakverk i små påsar med en flaska fryst vatten i en mjuk kylväska. På så sätt har jag matiga nyttigheter i uppemot två dygn. Om jag bryter tidigare har jag mat i soffan när jag följer de sista vandrarna runt Mälaren.

Jag förordar således en blandning av kolhydrater, fett och protein samt både sött och salt för variation och för att undvika saltbrist och kramper (här går meningarna om saltets betydelse isär, men jag tror ju inte att det skadar med lite extra salt under rallyt). Mat enkel att hantera och äta för att undvika fumlande manövrar står således också på årets program.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar