söndag 22 januari 2017

Min nya träningsfilosofi

Efter diskbråcksoperationen som jag skrev om i mitt förra blogginlägg har jag nu sakta börjat ta mig tillbaka mot toppen. Under min konvalescens har jag sakta återupptagit vissa träningsaktiviteter. Jag började med att ta korta promenader och ökade tiden jag gick sakta men säkert. Jag har nu inga problem med att gå och går nu promenader upp till 15 kilometer.

Drygt tre veckor efter operationen började jag cykla, både utom- och inomhus. Crosstrainern på gymmet började också gå varm och sedan slutet på november har jag simmat en kilometer - blandat bröst och crawl - ungefär tre gånger per vecka. På juldagen genomförde jag mitt första löppass sedan i maj. Löppass och löppass... Jag tog det väldigt lugnt. Jag började med sju enminutslöpningar med fyra minuters gång emellan. Efter fyra veckor har jag trappat ner gången och trappat upp löpningen och idag sprang jag fem gånger sex minuter med en minuts gång emellan.

Eftersom min taktik i år är att vara lite ofokuserad på förberedelserna av Rallyt (läs om varför här) funderar jag på hur jag omärkligt kan smyga in längre promenader i min vardag. Kanske är detta speciellt viktigt då jag antagligen inte kommer att träna så långa konditionspass i övrigt utifrån min nya träningsfilosofi.

Under sommarens och höstens totala avsaknad av konditions- och styrketräning (utöver promenader), genomgick jag en lättare identitetskris. Jag hade väldigt svårt att identifiera mig som löpare eller motionär och började fundera på hur jag ville leva mitt liv. En tanke jag haft sedan min benskada jag drog på mig efter Sörmlands Ultra för drygt två år sedan är att jag ska ge långlöpningen en chans till. Drar jag på mig en större skada igen kommer mina drömmar om ultralopp, Iron Man och liknande begivenheter definitivt läggas på hyllan. Under mitt halvår som icke-motionär utvecklade jag tankarna till min nya träningsfilosofi.

Min nya träningsfilosofi innebär korta pulshöjande aktiviteter och styrketräning de flesta dagarna på året. Däremellan en rörlig vardag med mycket gång och stående arbete. Tiden får utröna hur pass väl förberedelserna inför årets Fotrally passar in i detta upplägg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar